top of page

חינוך

כלל השירותים המוצעים לאזרח חוו שינויים אדירים בעקבות חידושים טכנולוגיים במאה השנים האחרונות. ועדיין, דווקא מערכת החינוך כמעט שלא השתנתה מאות שנים. כלי הבישול, הסניטריה והתקשורת השתנו באופן דרסטי בחמישים השנים האחרונות ועדיין כיתות הלימוד וכלי ההוראה לא שונים בהרבה מאלו שהיו נהוגים לפני מאתיים שנים.

המאה ה-21, על שלל הכלים הטכנולוגיים, הרשתות החברתיות וההתפוצצות של נגישות המידע, מציבים אתגרים חדשים עליהם מערכת החינוך נדרשת לענות, לצד כלים חדשים המאפשרים להצעיד את ההוראה למאה הנוכחית.

 

עדכון תכנית הלימודים:

  1. חינוך כלכלי
    ניהול משק בית הוא מהמשימות המורכבות שהאדם הבוגר נדרש אליהם. הבנה מספקת במרכיבים השונים של כלכלת הבית עשויה להתרגם להבדל מהותי בהכנסה השנתית. לפיכך, יש לכלול בתכנית הלימודים את התחומים הבאים:

    • התנהלות כלכלית נכונה (ניהול ותכנון הוצאות, כלים לחסכון)

    • השקעה בבורסה וניהול תיק השקעות

    • פנסיה וביטוחים

    • התנהלות מול ביטוח לאומי ורשות המיסים

  2. הטמעת מחשבים ו-AI בתכנית הלימודים

    • שימוש במחשבים משלב מוקדם בבתי הספר

    • שימוש ב-AI ככלי לכריית מידע

    • מגבלות השימוש בכלי שפה ושימוש ביקורתי בכלי AI

  3. התמודדות עם דיסאינפורמציה ברשת

  4. מתן כלים תכנותיים לתלמידים (למידה בסיסית של שפות תכנות לכלל התלמידים)

  5. שימת דגש על תכנים ולא על ציונים

    • המנעות ממבחנים והמרתם בעבודות מחקר ובהרצאות במקצועות ההומניים

    • עידוד מחקרים אינטרדיסיפלינאריים כעבודות גמר של תלמידים

    • שילוב מקצועות אמנות וספרות כחלק מתכנית הלימודים (קריאת טקסטים שהם נכסי צאן ברזל לאומיים, שילוב ערכים ומצוינות אישית בתכנית הלימודים)

  6.  

    האחדה של תכנית הלימודים בין בתי הספר השונים
    כרגע ישנו מספר רב של מסגרות לימוד שונות (ממלכתי, ממ"ד, חרדי וכו'). יש לוודא שישנה תשתית אחידה המסופקת בלל מסגרות הלימוד השונות, כאשר לכל בית ספר חירות להוסיף מספר מסוים של מקצועות נוספים (במימון ממשלתי) לתכנית ההוראה.

 

שיפור תנאי ההעסקה והכשירות המקצועית של סגל ההוראה:

  1. העלאת שכר וחוזים אישיים – יש להעלות את שכר המורים כדי לעודד אנשים איכותיים להגיע למקצועות ההוראה. לצד זאת, יש לאפשר למנהלים להחתים מועמדים שונים על חוזים אישיים על מנת לעודד מצוינות בהוראה.

  2. ביטול חובת התאגדות – כיום, כלל המורים לשלם דמי חברות לאחד משני ועדי עובדים באופן ההופך אותם לכלי שרת במאבקי כח של ועדי עובדים. בנוסף, ועדי עובדים בישראל מחויבים לייצג רק שליש מן העובדים כדי להחשב כועד היציג במסע ומתן מול הממשלה. הנפגע העיקרי מצעדים אלו הם התלמידים. כדי להמנע מבעיה זו, יש לאפשר למורים לבחור את ועד העובדים אליו הם מעוניינים להשתייך, ולהעלות את אחוז היצוג ל-50% על מנת להחשב כוועד יציג. בנוסף, יש לאפשר למורים לבחור שלא לשלם לאף ועד עובדים.

  3. הגדלת החירות הניהולית של מנהלי ביה"ס ושל הורי התלמידים – על מנת לשפר את תנאי ההוראה בבתי הספר יש לאפשר למנהלים למנות ולפטר את הסגל כראות עינם (בהתאם לחוק). בנוסף, יש לאפשר להורים חירות גדולה יותר בבחירת בית הספר אליו ישלחו את ילדיהם. באופן כזה, מנהלים שישכילו לבנות סגל הוראה מוצלח ימשכו תלמידים רבים ויתוגמלו בהתאם.

  4. צמצום גודל הכתה והגדלת יחס החניכה בכיתות

bottom of page